SMC logo

Efter tre års nötande från SMC är släpvagnsfrågan löst för motorcyklar tillverkade efter 17 juni 1999. Den 16 april 2012 träder Transportstyrelsens nya föreskrift i kraft.

Det innebär att du därefter får montera en kopplingsanordning på din motorcykel utan att ansöka om dispens (för 1200 kronor) innan du åker på registreringsbesiktning. Kopplingsanordning och monteringen på motorcykel ska uppfylla kraven i EG-direktiv. För amatör- och ombyggda motorcyklar gäller särskilda regler. Om inte MC-tillverkaren anger hur mycket vikt motorcykeln får dra används istället uppgifter från tillverkaren av dragkroken. Släpvagnsvikten får inte överstiga 150 kg. Den får heller inte överstiga hälften av motorcykelns tjänstevikt minus vikten av bränsle och verktyg. Tredje viktgränsen är den vikt som kopplingsanordningen är konstruerad för.

Läs mer på SMC:s sida eller
Läs den nya författningen på Transportstyrelsens sida här!

Det är viktigt att vi som vill köra MC är med i SMC som är Motorcyklismens Intresseorganisation som ofta jobbar med frågor med och mot myndigheter för att bevarar våra rättigheter som motorcyklist!

Logga in

Go to top
Med cookies gör det lättare för oss att förse dig med våra tjänster. Med användningen av våra tjänster tillåter du oss att använda cookies.